Mágocsy-várkastély

 • Megközelíthetőség : 10
 • Történelmi háttér : 9
 • Rekonstrukció : 10
 • Életmód : 9
 • Kiállítás : 9
 • Feliratozás : 9
 • Interaktivitás : 9
 • Ár : 8
 • Személyzet : 8
 • Összes : 9

 • Szolgáltatások: local_parking
 • Állapot: Ép
 • Vár típusa: Várkastély
 • Javasolt megközelítés: bármi
 • Vár honlapja: Pácin község - Mágocsy-kastély hivatalos oldala
 • Vár látogatása: Folyamatos nyitvatartás: február 2 – november 30-ig, keddtől vasárnapig 9-17-ig (Aktuális nyitva tartás a helyszínen!)

A várkastély megközelítése

A pácini várkastélyhoz kitáblázott út vezet. Száz méterre a birtoktól egy kis parkolóban ingyenesen meg lehet állni az autóval, de a buszmegálló is a közelben van. Egyetlen nehézség, hogy a kastélyhoz nem vezet járda, így a nem túl forgalmas autóút mentén kell óvatosan eljutni a bejáratig. A belépés nem túl drága, sőt kedvezményes jegyek is kaphatóak. A fotózáshoz 400 Ft-os fotójegy váltása szükséges. A kastély mellett egy szépen kialakított parkerdő várja a sétálni, piknikezni vágyókat.


A várkastély története

A pácin szívében elhelyezkedő várkastély keletkezése a XIV. század végére tehető, ugyanis 1392-ből találunk róla említést először. Ekkor még csak a kastély középső része állhatott. A XV. században középnemesi családok birtokolhatták. 1541-ben Serédi Gáspár volt a tulajdonosa, majd 19 évvel később unokaöccse, Alaghy János kapta meg a birtokot királyi adományként. Utána, 1570-ben pedig Mágocsy (Mágochy)  András és felesége örökölték a kastélyt. A XVI. században nagyszabású átépítések folytak a birtokon. Ekkor keletkezett a bejárat felett ma is látható díszes kőfaragvány. Mágocsy András halála után a birtok Alaghy Ferencre szállt, aki további felújításokat, és átalakításokat eszközölt a várkastélyon. Az 1600-as évek elején azonban az Alaghy család örökös híján kihalt, így a birtok visszaszállt a király birtokába. 1636-ban végül a Sennyei Sándor kapta meg adományként a kastélyt, mely 1945-ig a család birtokában is maradt.

A Mágocsy -kastély urai (A felirat a kastélyból származik)


A várkastély felépítése

A jelenleg is látható pácini várkastély kialakítása a reneszánsz kori (XVI. századi) önmagát idézi leginkább.

A várkastély téglalap alapú, déli frontján két, hatszög alapú toronnyal. Kezdetben azonban csak egy téglalap alapú, kéttraktusú épület állhatott a birtokon. A saroktornyok vélhetően a XVI. században épülhettek a kastélyhoz, feltehetően Alaghy Ferenc birtoklása idején. Ekkor kerülhetett a tornyokra az Észak-Magyarországon akkoriban elterjedt sgraffitós technikával készült díszítő sor is. A díszítés még a lőréseket is körbefogja. A kastélyt négyszög alapú várfal övezi, sarkain köralapú tornyokkal, melyeket a XIX. században pártázattal láttak el. Ekkor bontották le a déli oldalon a homlokzatot takaró várfalat és bejáratot. Utóbbi már a XIII. század végén funkcióját vesztette, ugyanis a délkeleti torony mellett egy széles kaput nyitottak. A délnyugati torony helyére pedig egy cselédházat építettek. A várat eredetileg vizesárok övezte, mára azonban csak halvány nyomait találjuk meg a várfalon kívül.

A Mágocsy-kastély egykori alaprajza (Denever - A pácini várkastély)


Az épület emeleti részén lakott a mindenkori várbirtokos a családjával, a kiszolgálás pedig az alsó szintről történt. A kastély jelenlegi berendezése is ezt mutatja be. Az emeleten egy tágas étkező helyiséget tekinthetünk meg, korabeli berendezéssel. Tőle nyugatra eső szobában egy szabóműhely van berendezve, a toronyban pedig a vár makettjét láthatjuk. A főúri rezidenciákon gyakran voltak kápolnák, a pácini kastély birtokosai azonban reformátusok és evangélikusok voltak, így felszentelt kápolna nem tartozott az épülethez. A protestáns lelkészeknek ugyanis csak egy asztalra volt szükségük az úrvacsora kiszolgáltatásához. Erre emlékeztet bennünket a keleti toronyban berendezett kiállítás. A lépcsőházban egy díszes cserépkályhát csodálhatunk meg, mely nem egyedüli a kastélyban. A földszinten a hátsó traktusban van berendezve a konyha és a szolgálók kamrája, ahol a mindennapos teendőiket végezték. A keleti torony földszinti termében pedig egy interaktív szobát alakítottak ki, ahol megismerkedhetünk a kor öltözékeivel, zenéivel, és a kastéllyal. Mindezt gyerekbarát, játékos formában.


Forrás:


Térkép: